Dårlige veier forårsaker ulykker

Dårlige veier forårsaker ulykker

Ulykker skyldes som regel menneskelig feil. Men flere andre faktorer kan spille inn, som dyr i veibanen, værforhold og feil på bilen. Dårlige veier er også en medvirkende årsak til mange alvorlige bilulykker i Norge.
Når du kjører på dårlige veier er det spesielt viktig å være ekstra forsiktig. Her får du noen tips som øker sikkerheten for deg og passasjerene dine.

Hold bilen i god stand

En bil som er godt vedlikeholdt takler utfordrende veier bedre enn en bil med slitte dekk, vindusviskere eller bremser. De fleste er oppmerksomme på at det er viktig å kontrollere dekk og bremser, men har du sjekket vindusviskerne dine i det siste? Et uventet regnskyll og vindusviskere som ikke fungerer på en humpete vei kan være en potensiell dødsfelle.
Sol, vind og hyppig bruk kan føre til at gummien på vindusviskerne slites ut. Om vinteren kan gummien bli hard og få sprekker. Slitte viskerblader klarer ikke å fjerne vann og skitt fra ruta like effektivt, og i verste fall kan de lage riper i frontruta som fører til permanent dårligere sikt. Derfor bør de byttes ut minst en gang i året, og kontrolleres jevnlig. Både vindusviskerne foran og bak må sjekkes, og du må ha riktig størrelse på gummibladet.

Vær oppmerksom og konsentrert

Legg bort mobiltelefonen når du kjører på dårlige veier. Selv om du bruker handsfree tar det fokuset bort fra veien. Se for deg at du kjører på en røff vei og regnet plutselig styrter ned. Selv om vindusviskerne går for fullt har du dårlig sikt, og det skal ikke mange sekunder med uoppmerksomhet til før det går galt.
Det er også lurt å repetere trafikkregler og skilt med jevne mellomrom, og se for deg hva du skal gjøre hvis du havner i ulike vanskelige situasjoner. Når man har kjørt i mange år gjør man det etter hvert automatisk. Da reagerer du kanskje ikke like raskt på et fareskilt langs veien, en bil som bråbremser foran deg eller en elg som hopper ut fra siden.